Żeberka na 3 z miodem i musztardą
Składniki ;
- 2 kg żeberek
- 3 łyżki oliwy
- 3 duże cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy delikatesowej
- 3 łyżki miodu
- sól , pieprz do smaku
- 3 łyżeczki małe sosu sojowego
- 3 łyżki suszonego czosnku niedzwiedziego
Wykonanie ;
Żeberka podzielić na części . W dużym , najlepiej żeliwnym garnku rozgrzać oliwę , obsmażać żeberka na złoty kolor z każdej strony . Gdy są już bardzo rumiane dodać cebulę pokrojoną w duże kawałki oraz całe ząbki czosnku . Obsmażyć nie przypalając czosnku . Każde żeberko posmarować miodem i musztardą . Pokropić sosem sojowym , obsypać czosnkiem niedzwiedzim oraz solą i pieprzem z młynka . Uwaga – nie przesolić , ponieważ sól jest już w musztardzie oraz w sosie sojowym . Podlać pół szklanki wody i przykryć . Można upiec w piekarniku na 180 st.C. przez 1,5 godzinki lub na małym gazie dusić w tym samym czasie . Gwarantuję wspaniały smak – sosik powstały w czasie pieczenia jest przepyszny .
Bym to w wolnwarze…..Oj 🙂 <3
To było w garnku żeliwnym. Ja piekłam w piekarniku. Można spróbować w wolnowarze-efekt powinien być ten sam. Pozdrawiam serdecznie. Ewa Mathys