Zrazy wołowe zawijane -Rolady
Składniki ;
- 0,80 dkg wołowiny sznyclówki zadniej
- 0,20 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 3-4 ogórki kiszone
- 2 duże łyżki majeranku
- sól i pieprz
- 1 duża łyżka musztardy
- 2-3 łyżki mąki
- 2-3 listki laurowe
- tłuszcz do obsmażenia – tutaj oliwka z oliwek
- 1 marchewka i ząbek czosnku
Wykonanie ;
Mięso pokroić na plastry . Rozbić dość cienko , powinno wyjść 8 zrazów . Odstawić do lodówki . Przygotować farsz . Cebulę obrać , pokroić w kostkę do miski . Boczek i ogórki tak samo , wszystko wymieszać z majerankiem – 1 łyżka , pieprzem i ciut soli , uważać – boczek może być słony . Wyjąć mięso z lodówki i nakładać farsz na każdy plaster – ściśle zwijając . Można spiąć wykałaczkami jeśli jest taka potrzeba . Tak przygotowane rolady obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu . Zawsze zaczynamy smażyć od strony złączenia mięsa aby zamknąć roladę . Przełożyć do garnka . Podlać wodą , dodać musztardę , resztę farszu jeśli zostanie marchew , czosnek , 1 łyżkę majeranku , sól i pieprz oraz listki laurowe . Dusić pod przykryciem do miękkości . Czas zależy od jakości mięsa , około godziny normalnie . Podawać z kaszą ugotowaną wg. przepisu na opakowaniu . Tutaj kasza jęczmienna .