Zupa krem z cukini i kalarepy
Składniki;
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 cukinie
- 2 kalarepy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła lub oliwki
- 2 czubate łyżki koperku
- Sól i pieprz
- Świeży estragon ok 10 listków , lub pół łyżeczki suszonego
- 4 ziela angielskie
- Śmietana ( opcjonalnie)
Wykonanie;
Obrać kalarepki oraz cebulę ,marchewki i czosnek . Na tłuszczu obsmażyć cebulę pokrojoną w piórka dodajac pod koniec posiekany ząbek czosnku. Dodać pozostałe składniki pokrojone w kostkę . Zalać litrem wody . Dodać ziele angielskie, sól i pieprz do smaku . Gotować 20 minut na wolnym ogniu pod przykrywką . Pod koniec dodać posiekany koperek . Zblendować . Podawać ze śmietaną posypaną koperkiem .