Zupa z dyni hokkaido z pigwą
Składniki ;
- pół dyni hokkaido
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 spora pigwa
- 1 duża łyżka masła
- pół łyżeczki utartej ga5lki muszkatołowej
- pół łyżeczki utartego imbiru
- sól , pieprz do smaku
- duża łyżka gęstej śmietany
Wykonanie ;
Dynię wraz z marchewką , ziemniakami oraz pigwą ( pigwa ze skórką ) pokroić w kostkę . Wrzucić do garnka wraz z masłem i zalać wodą aby przykryć składniki . Zagotować , dodać sól i pieprz . Pogotować aż do miękkości około 25 – 30 minut . Zmiksować i wtedy dodać utarty imbir , gałkę muszkatołową oraz śmietanę . Bardzo szybko się robi i szybko znika ta pyszna zupka . Możecie ją podać z grzankami jak również bez niczego .