Zupa-krem z papryki
Składniki na 4 porcje ;
- 1 cebula
- pół kopru włoskiego
- 1 por – tylko biała część
- czubata łyżka masła
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 6 papryk czerwonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz z młynka do smaku
Wykonanie ;
Cebulę , koper wloski i pora pokroić w piórka i obsmażyć na maśle . Przełożyć do garnka . Pomidory sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę . Papryki oraz czosnek i marchewkę pokroić drobno . Wszystko dodać do garnka zalewajac 3/4 l. wody . Pogotować okolo 15 minut i dodać natkę pietruszki . Zupę zmiksować blenderem . Jest gotowa do jedzenia . Dosmaczyć solą i pieprzem do własnego smaku . Można oczywiście dodać śmietany jak i grzanki , ale to już tylko dodatek jaki możecie sami wybrać .