Kiszonka po gruzińsku
Składniki ;
- 1 kalafior
- 1 seler naciowy
- 1 główka czosnku
- 3 duże marchwie
- 3 kalarepy
- 1 mniejsza kapusta biała lub połowę z dużej
- pół szklanki soku z granata – opcjonalnie
- 2 litry wody z kiszonych ogórków
- solanka – 1 łyżka grubej soli na litr przegotowanej wody
- 6 listków laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- pół łyżeczki przyprawy Piment d’Espelette A.O.P. lub ostrej chili
Wykonanie ;
Obieramy czosnek , marchewkę i kalarepkę . Wszystkie składniki kiszonki dzielimy na części . Aby móc je pózniej podawać jako aperitif na talerzyku z nożem i widelcem – części mogą być większe . Układamy w dużym słoju , ja tutaj mam 12-to litrowy . Dodać wszystkie przyprawy . Zalewamy wodą z kiszenia ogórków oraz solanką i dodajemy sok z granata . Przycisnąć ciężarkiem – u mnie słoik z wodą , który się mieścił w otwór dużego słoja . Czekamy około 5-6 dni minimum aż kiszonka będzie dobra . Im dłużej postoi tym będzie intensywniejsza w smaku . Po tygodniu odstawić w chłodniejsze miejsce aby zatrzymać proces kiszenia .