Kiszonka po gruzińsku

Kiszonka po gruzińsku

      Składniki ;

  • 1 kalafior
  • 1 seler naciowy
  • 1 główka czosnku
  • 3 duże marchwie
  • 3 kalarepy
  • 1 mniejsza kapusta biała lub połowę z dużej
  • pół szklanki soku z granata – opcjonalnie
  • 2 litry wody z kiszonych ogórków
  • solanka – 1 łyżka grubej soli na litr przegotowanej wody
  • 6 listków laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki przyprawy Piment d’Espelette A.O.P. lub ostrej chili

    Wykonanie ;

Obieramy czosnek , marchewkę i kalarepkę . Wszystkie składniki kiszonki dzielimy na części . Aby móc je pózniej podawać jako aperitif na talerzyku z nożem i widelcem – części mogą być większe . Układamy w dużym słoju , ja tutaj mam 12-to litrowy . Dodać wszystkie przyprawy . Zalewamy wodą z kiszenia ogórków oraz solanką i dodajemy sok z granata . Przycisnąć ciężarkiem – u mnie słoik z wodą , który się mieścił w otwór dużego słoja . Czekamy około 5-6 dni minimum aż kiszonka będzie dobra . Im dłużej postoi tym będzie intensywniejsza w smaku . Po tygodniu odstawić w chłodniejsze miejsce aby zatrzymać proces kiszenia .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *