Sałatka Cezar z sosem
Składniki na sałatkę dla 4 osób ;
- 1 sałata lodowa pokrojona w kostkę
- 4 jajka na twardo
- 60-75 dkg polędwiczek z kurczaka
- 16 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 4 mniejsze pomidory
- garść parmezanu grand padano pokrojonego w plasterki
- 8 kromek pieczywa grilowanego – tutaj dałam ciabatę
- 2 łyżki ziół greckich sałatkowych lub prowansalskich
- sól , pieprz kolorowy z młynka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos ;
- 4 duże łyżki majonezu cytrynowego
- 4 duże łyżki jogurtu greckiego light – naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 duża łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- sól , pieprz kolorowy z młynka
- 4-6 łyżek utartego parmezanu grand padano
Wykonanie ;
Jajka ugotować na twardo i ostudzić . Polędwiczki posypać 1 lyzka greckich ziol , sola i pieprzem z młynka . Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wszystko wymieszać . Odstawić na godzinkę do lodówki . Po tym czasie rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i smażyć polędwiczki na zloty kolor z każdej strony . Wystudzić . Przed podaniem układamy sałatę na talerzu , po 1 jajku i pomidorze pokrojonym na ćwiartki oraz polędwiczki , posypujemy resztą ziół , plasterkami parmezanu i oliwkami pokrojonymi w plasterki . Kromki pieczywa zgrilować w tosterze lub na patelni , ułożyć na talerzu . Czosnek posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami sosu . Ja sos podaję oddzielnie w sosjerce ,ponieważ są osoby które lubią bardziej lub mniej pikantną sałatkę . Jest to idealne danie na kolację przy akompaniamencie białego chłodnego wina bedzie to prawdziwie wykwintna kolacja .