Belgijska tarta z ryżem – specjał z Verviers

Belgijska tarta z ryżem – specjał z Verviers

    Składniki na ciasto ;

  • 250 gram mąki
  • 125 gram masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 50 ml.mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • masło do wysmarowania formy

    Składniki na masę ryzową ;

  • 1 litr mleka tłustego
  • 150 gram okrągłego ryżu
  • 185 gram cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko
  • szczypta soli

    Wykonanie ;

Należy przygotować 2 garnki , mniejszy i większy . Do mniejszego wlewamy mleko i umieszczamy w większym w kąpieli wodnej . Gdy mleko się zagotuje dodać ryż ze szczyptą soli i laskę wanilii . Gotować przez godzinę bardzo często mieszając , aby ryż się nie przykleił do garnka . Po godzinie dodać cukier i jeszcze gotować około pół godziny . Ryż będzie rzadki ale kleisty . Odstawić w naczyniu z przykryciem do wystudzenia na 24 godziny . Na drugi dzień dodać do ryżu 1 jajko i wymieszać szpatułką , nie rozmazac ziarenek ryżu . Zagnieść kruche ciasto . Wyłożyć nim formę do tarty uprzednio wysmarowaną masłem . Wyłożyć masę ryzową na ciasto . Posmarować rozbełtanym jajkiem . Piec w temperaturze 240 st.C. przez okolo 30 minut na turboobiegu . Wierzch ma być rumiany a środek ciasta ma być wilgotny . Jest to bardzo stary przepis na tartę pochodzący z Verviers niedaleko Liége z Belgii .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *