Belgijska tarta z ryżem – specjał z Verviers
Składniki na ciasto ;
- 250 gram mąki
- 125 gram masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 50 ml.mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
- masło do wysmarowania formy
Składniki na masę ryzową ;
- 1 litr mleka tłustego
- 150 gram okrągłego ryżu
- 185 gram cukru
- 1 laska wanilii
- 1 jajko
- szczypta soli
Wykonanie ;
Należy przygotować 2 garnki , mniejszy i większy . Do mniejszego wlewamy mleko i umieszczamy w większym w kąpieli wodnej . Gdy mleko się zagotuje dodać ryż ze szczyptą soli i laskę wanilii . Gotować przez godzinę bardzo często mieszając , aby ryż się nie przykleił do garnka . Po godzinie dodać cukier i jeszcze gotować około pół godziny . Ryż będzie rzadki ale kleisty . Odstawić w naczyniu z przykryciem do wystudzenia na 24 godziny . Na drugi dzień dodać do ryżu 1 jajko i wymieszać szpatułką , nie rozmazac ziarenek ryżu . Zagnieść kruche ciasto . Wyłożyć nim formę do tarty uprzednio wysmarowaną masłem . Wyłożyć masę ryzową na ciasto . Posmarować rozbełtanym jajkiem . Piec w temperaturze 240 st.C. przez okolo 30 minut na turboobiegu . Wierzch ma być rumiany a środek ciasta ma być wilgotny . Jest to bardzo stary przepis na tartę pochodzący z Verviers niedaleko Liége z Belgii .