Tuńczyk zapiekany z ryżem – danie belgijskie
Składniki na 4 osoby ;
- 1,5 torebki ryżu ugotowanego al-dente
- 1 puszka tuńczyka w zalewie okolo 230 gram – minimum
- 1 puszka groszku bonduelle
- beszamel pikantny ~ 1 szklanka
- sól , pieprz do smaku
- garść utartego parmezanu lub emmentalera
Wykonanie ;
Wcześniej ugotowany ryż połączyć z odcedzonym groszkiem i tuńczykiem wyjętym z zalewy . Odłożyć trochę groszku do posypania . Zrobić pikantny sos beszamel – przepis jest na blogu . Zalać wszystko i wymieszać . Danie musi być wilgotne . Wyłożyć do formy lekko wysmarowanej oliwką na dnie , która idzie do piekarnika . Posypać resztą groszku i utartym serem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika z turboobiegiem na 210 stopni aż potrawa będzie złocista z góry . Około 20-25 minut w piekarniku trzeba liczyć . Pyszne , niedrogie danie wymyślone przez rybaków flamandzkich . Można podawać z sałatą zieloną z majonezem .
Mniam