Ciasto z jablkami bardzo piaskowe

Ciasto z jablkami bardzo piaskowe

      Skladniki ;

  • 640 gram maki
  • 30 gram proszku do pieczenia imperial
  • 220 gram cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • cukier cassonade do posypania z wierzchu
  • 200 ml.mleka
  • 250 gram masla
  • 1 malutka lyzeczka zapachu rumowego
  • 4 jajka L
  • pol lyzeczki soli ( ja mialam maslo solone )
  • cynamon do posypania jablek jak ktos lubi

    Wykonanie ;

Cukry i zapach utrzec z maslem na lekko puszysta mase . Dodawac powoli mleko ciagle mieszajac a potem make wymieszana z proszkiem do pieczenia . Wymieszac z wczesniej obranymi i pokrojonymi jablkami opruszonymi cynamonem . Oczywiscie jak ktos lubi . Na wierzchu posypalam typowo belgijskim cukrem cassonade , ale mozna go zastapic brazowym cukrem . Piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym z termoobiegiem na 170 st.C. okolo 45 minut . Piekarnik na gaz nie musi byc nagrzany . Czas zalezy od wielkosci foremek i samego piekarnika . Ciasto ma jedna wade – szybko znika . Zycze smacznego ,sezon jablkowy trwa dlugo .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *