Tuńczyk zapiekany z ryżem – danie belgijskie

Tuńczyk zapiekany z ryżem – danie belgijskie

   Składniki na 4 osoby ;

  • 1,5 torebki ryżu ugotowanego al-dente
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie okolo 230 gram – minimum
  • 1 puszka groszku bonduelle
  • beszamel pikantny ~ 1 szklanka
  • sól , pieprz do smaku
  • garść utartego parmezanu lub emmentalera

    Wykonanie ;

Wcześniej ugotowany ryż połączyć z odcedzonym groszkiem i tuńczykiem wyjętym z zalewy . Odłożyć trochę groszku do posypania . Zrobić pikantny sos beszamel – przepis jest na blogu . Zalać wszystko i wymieszać . Danie musi być wilgotne . Wyłożyć do formy lekko wysmarowanej oliwką na dnie , która idzie do piekarnika . Posypać resztą groszku i utartym serem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika z turboobiegiem  na 210 stopni aż potrawa będzie złocista z góry . Około 20-25 minut w piekarniku trzeba liczyć . Pyszne , niedrogie danie wymyślone przez rybaków flamandzkich . Można podawać z sałatą zieloną z majonezem .



1 thought on “Tuńczyk zapiekany z ryżem – danie belgijskie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *