Sos Beszamel pikantny

Sos Beszamel pikantny

    Skladniki ;

  • 1/2 litra mleka
  • 2 duze lyzki masla
  • 2 duze lyzki maki
  • 1/2 lyzeczki utartej galki muszkatolowej
  • 1/2 lyzeczki pieprzu
  • 1 lyzka maggi lub sosu sojowego
  • sol do smaku

    Wykonanie ;

W rondlu rozpuscic maslo i dodac make , chwile mieszac aby nie przypalic . Dodawac po trochu mleko ciagle mieszajac – najlepiej mieszac rozga . Dodac wszystkie pozostale skladniki i pogotowac na malym ogniu okolo 5 minut ciagle mieszajac . Jest to sos baza do innych sosow . Mozna zrobic bialy bez maggi lub z cytryna do ryb . To zalezy do czego jest potrzebny . Ten sos tutaj wykorzystuje do roznego rodzaju zapiekanek typu ; tunczyk z ryzem czy mielone Parmentier’a .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *