Pierogi, przepis na idealne ciasto
-
- Składniki ;
- 400gram mąki pszennej
- 125ml.wody
- 125ml.mleka
- 2 duże łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta kurkumy
Wykonanie;
Mąkę przesiać do miski.Wodę wraz z mlekiem zagotować,dodać masło i wymieszać-następnie połączyć z mąką.Dodać sól i kurkumę,wymieszać na jednolitą masę. Zagniatać ciasto około 5 minut dość energicznie. Odstawić pod ściereczką do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie można wałkować i lepić pierogi z mięsem,ruskie,z owocami czy grzybami.Ciasto jest elastyczne,nie pęka w czasie gotowania i ma ładny kolor dzięki kurkumie.Normalny czas gotowania pierogów to 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Dzięki dodatkowi masła ciasto jest pachnące i smakuje wybornie.