Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

     Składniki na naleśniki;

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody – najlepiej gazowanej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka L
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta kurkumy

    Składniki na farsz ;

  • 1,20 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg suszonych grzybów najlepiej podgrzybków
  • sól , pieprz , 2 listki laurowe , 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki oliwy

    Składniki na panierkę ;

  • 3 jajka L
  • 40 dkg bułki tartej
  • olej do smażenia

    Wykonanie ;

W przeddzień namoczyć pokruszone grzyby w letniej wodzie i zostawić do jutra pod przykryciem . Rano ugotować grzyby w tej samej wodzie co się moczyły z dodatkiem soli i pieprzu . Gdy grzyby są już miękkie dodać opłukaną i posiekaną kapustę kiszoną . Można pokroić na desce lub pociąć nożyczkami . Wszystko ma się ugotować w minimalnej ilości wody aby się nie przypaliło a na końcu odparować wodę bez przykrycia . Kapusta ma być lekko chrupiąca . Można odcedzić na sitku . Z podanych składników usmażyć cieniutkie naleśniki podczas gotowania kapusty . Powinno wyjść około 16 – 18 sztuk . Zawijać farsz z kapusty w naleśniki w formie koperty . Obtaczać w rozbełtanych jajkach i bułce tartej . Smażyć na tłuszczu na złoty kolor . Spalony tłuszcz po każdym smażeniu wyrzucić . Tak gotowe krokiety podawać z czerwonym barszczykiem na ciepło .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *