Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki na naleśniki;
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody – najlepiej gazowanej
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka L
- 2 czubate szklanki mąki
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- szczypta kurkumy
Składniki na farsz ;
- 1,20 kg kapusty kiszonej
- 10 dkg suszonych grzybów najlepiej podgrzybków
- sól , pieprz , 2 listki laurowe , 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki oliwy
Składniki na panierkę ;
- 3 jajka L
- 40 dkg bułki tartej
- olej do smażenia
Wykonanie ;
W przeddzień namoczyć pokruszone grzyby w letniej wodzie i zostawić do jutra pod przykryciem . Rano ugotować grzyby w tej samej wodzie co się moczyły z dodatkiem soli i pieprzu . Gdy grzyby są już miękkie dodać opłukaną i posiekaną kapustę kiszoną . Można pokroić na desce lub pociąć nożyczkami . Wszystko ma się ugotować w minimalnej ilości wody aby się nie przypaliło a na końcu odparować wodę bez przykrycia . Kapusta ma być lekko chrupiąca . Można odcedzić na sitku . Z podanych składników usmażyć cieniutkie naleśniki podczas gotowania kapusty . Powinno wyjść około 16 – 18 sztuk . Zawijać farsz z kapusty w naleśniki w formie koperty . Obtaczać w rozbełtanych jajkach i bułce tartej . Smażyć na tłuszczu na złoty kolor . Spalony tłuszcz po każdym smażeniu wyrzucić . Tak gotowe krokiety podawać z czerwonym barszczykiem na ciepło .