Pieczeń z indyka
Składniki ;
- 1,5 kg piersi z indyka
- 0,250 gram małych cebulek
- 1 duża łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Siatka wędliniarska
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie ;
Mięso z piersi indyka włożyć do siatki wędliniarskiej . Obsypać solą i pieprzem. W żeliwnym garnku rozgrzać tłuszcze i obsmażyć mięso z każdej strony . Dodać cebulki po pół godzinie . Piec pod przykryciem przez około 1,5 godziny często przywracając na małym ogniu . Na 15 minut przez końcem podlać pół szklanki wody i zaparować mięso . Po tym czasie wyjąć mięso i cebulki . Sos zaprawić mąką ziemniaczaną . Dodać pokrojone w plastry mięso i cebulki . Podawać z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową zieloną .