Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

Składniki  ;

  • 1,5 kg piersi z indyka
  • 0,250 gram małych cebulek
  • 1 duża łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Siatka wędliniarska
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

    Wykonanie  ;

Mięso z piersi indyka włożyć do siatki wędliniarskiej . Obsypać solą i pieprzem.  W żeliwnym garnku rozgrzać tłuszcze i obsmażyć mięso z każdej strony . Dodać cebulki po pół godzinie . Piec pod przykryciem przez około 1,5 godziny często przywracając na małym ogniu . Na 15 minut przez końcem podlać pół szklanki wody i  zaparować mięso  . Po  tym czasie wyjąć mięso i cebulki . Sos zaprawić mąką ziemniaczaną . Dodać pokrojone w plastry mięso i cebulki . Podawać z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową zieloną  .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *