Domowe Bułeczki Drożdżowe
Składniki;
- 1 kg mąki pszennej typ 480
- 0,5 l.ciepłej wody
- 60gr. świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 rozbite jajko do posmarowania przed pieczeniem
- ulubione ziarna do posypania,tu czarnuszka i sezam biały
Wykonanie;
Z drożdży,cukru,wody i 5 łyżek mąki nastawić rozczyn,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 12-15 minut.Ciepłe miejsce to około 24 st.C.W tym czasie przesiać mąkę przez sitko do miski,dodać sól,dodać wyrośnięty rozczyn.Mieszać robotem ok.2 minut.Następnie wyrobić ciasto ręcznie w misce,aż będzie odchodzić od rąk i od miski.Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu.Po tym czasie przegnieść ciasto lekko i rozwałkować na grubość 2 cm. Dużą szklanką lub wykrawarką wyciąć krążki.Ułożyć na blachę z papierem do pieczenia-wtedy nie trzeba smarować tłuszczem.Pozostawić na około 30 minut,aby wyrosły bułeczki.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać ulubionymi ziarnami. Można ponacinać na wierzchu.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200st.C. Piec ok.20 minut-zależy od piekarnika.
pychotki,uwielbiam twoje buleczki…..