Sernik cappucino bez pieczenia
Składniki ;
- Duża paczka herbatników lub biszkoptów
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 kostka masła
- 220 ml . mleka jakie lubicie
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- otarta skórka z pomarańczy i cytryny – po łyżeczce
- 2 szczypty wanilii z Madagaskaru
- kilka kropel zapachu migdałowego – opcjonalnie
- 3 jajka
- duży kubek słodkiej kawy rozpuszczalnej
- owoce do ozdoby – tutaj są brzoskwinie z syropu
- do posypania czekolada
Wykonanie ;
Ekspresowy sernik gotowany , który zawsze się udaje . Najwięcej czasu trzeba na schłodzenie , dlatego najlepiej zrobić go dzień przed podaniem . Wspaniale się robi z pomocą dzieci , mogą układać biszkopty w blaszce . Potrzebny będzie garnek , który się nie przypala , rózga i tortownica lub blaszka – czyli co kto ma . Wcześniej zaparzyć kawę z cukrem i ostudzić . Przelać do miseczki . Maczać herbatniki i układać ciasno na dnie foremki . Do garnka włożyć masło z cukrem i na niewielkim ogniu rozpuścić często mieszając . W miseczce wymieszać mleko z budyniami i mąką ziemniaczaną . Do garnka włożyć ser z wiaderka , podgrzać i dolać budynie oraz dodać pozostałe składniki . Ciągle mieszając doprowarzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć ogień . Wyłożyć warstwę masy na cherbatniki , następnie znowu położyć warstwę herbatników nasiąkniętych lekko kawą na to drugą warstwę masy serowej . Na wierzchu układamy owoce dobrze odsączone z syropu , trochę połamanych herbatników , ostudzić do temp . pokojowej i wstawić do lodówki pod przykryciem z folii . Przed podaniem posypać utartą czekoladą .