Krewetki na maśle
Składniki ;
- 1 kg krewetek
- 2 spore łyżki masła
- natka pietruszki – karbowana
- sól i pieprz do smaku
- sos koktajlowy
- bagietka czosnkowa lub frytki jako akompaniament
Wykonanie ;
Danie dla smakoszy owoców morza , nikogo nie namawiam ale warto spróbować . Jest to poezja smaku . Mówię o świeżych krewetkach , ponieważ mrożone są często gumowate w smaku . Ja swoje pierwsze krewetki jadłam na plaży w Ostendzie – czyli u najlepszego źródła . W garnku z osoloną wodą zagotować krewetki i pogotowac 2 – 3 minutki . Odcedzić na sitku . Przelać zimną wodą . Najlepiej to zrobić wcześniej , żeby były suche . Na dużej patelni rozgrzać masło , wrzucić krewetki i mieszać często przez najwyżej 5 minut na dużym ogniu . Podawać natychmiast posypane natką pietruszki . Do tego co kto lubi czyli może być bagietka czosnkowa lub frytki . Obowiazkowo sos koktajlowy , a do popicia proponuje białe chłodne wino .