Dorsz gotowany z sosem cytrynowym

Dorsz gotowany z sosem cytrynowym

     Składniki ;

  •  1 mały dorsz w całości
  •  1 spora cebula
  •  3 listki laurowe , 5 ziaren ziela ang. , sól , pieprz , curcuma , 2 ząbki czosnku
  •  sok z 1 całej cytryny oraz trochę otartej skórki
  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 litry wody
  •  szklanka beszamelu – przepis na blogu

    Wykonanie ;

Dorsza w takiej postaci mogę jeść często . Jest lekkostrawny i pyszny w smaku . Cebulę przekroić na 4 części , może być z łupiną  tak jak i czosnek i umieścić w szerszym rondlu wraz z przyprawami i oliwą . Zalać wodą i zagotować , w smaku ten bulion ma być pikantny i słony aby rybka nabrała smaku . Zmniejszyć ogień , włożyć dzwonka ryby i tylko lekko bulgocząc pogotować pod przykryciem najwyżej  do 10 minut . Przygotować beszamel z sokiem z cytryny oraz łyżką otartej skórki z cytryny . Rybę wyłożyć na papierowy ręcznik do odcedzenia . Ja podałam z makaronem i duszoną kapustą pak – choi na maśle , ponieważ jest delikatna w smaku . Polać obficie sosem cytrynowym . Smacznie , szybko i niskokalorycznie . Polecam spróbować .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *