Dorsz gotowany z sosem cytrynowym
Składniki ;
- 1 mały dorsz w całości
- 1 spora cebula
- 3 listki laurowe , 5 ziaren ziela ang. , sól , pieprz , curcuma , 2 ząbki czosnku
- sok z 1 całej cytryny oraz trochę otartej skórki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 litry wody
- szklanka beszamelu – przepis na blogu
Wykonanie ;
Dorsza w takiej postaci mogę jeść często . Jest lekkostrawny i pyszny w smaku . Cebulę przekroić na 4 części , może być z łupiną tak jak i czosnek i umieścić w szerszym rondlu wraz z przyprawami i oliwą . Zalać wodą i zagotować , w smaku ten bulion ma być pikantny i słony aby rybka nabrała smaku . Zmniejszyć ogień , włożyć dzwonka ryby i tylko lekko bulgocząc pogotować pod przykryciem najwyżej do 10 minut . Przygotować beszamel z sokiem z cytryny oraz łyżką otartej skórki z cytryny . Rybę wyłożyć na papierowy ręcznik do odcedzenia . Ja podałam z makaronem i duszoną kapustą pak – choi na maśle , ponieważ jest delikatna w smaku . Polać obficie sosem cytrynowym . Smacznie , szybko i niskokalorycznie . Polecam spróbować .