Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

      Składniki ;

  • 0,5 kg obranych ziemniaków na placki
  • 1 jajko L
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól , pieprz z młynka , 1 łyżka maggi , curcuma
  • 1 łyżka śmietany – opcjonalnie , ja dałam jogurtu greckiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia

    Wykonanie ;

Namówił mnie ktoś na placki ziemniaczane i proszę bardzo .  Natomiast moja koleżanka dodaje maggi i śmietany , spróbowałam -jest ciekawy smak . Tylko tutaj gdzie obecnie jestem jest to wyzwanie znaleźć odpowiednie ziemniaki na placki , ale jako ,że Polak potrafi to proszę bardzo już są placuszki jak malowane  .  Ziemniaki , marchewkę i cebulę obrać i zetrzeć do miski na grubych oczkach . Czosnek zetrzeć na drobnej tarce . Połączyć z natką pietruszki , jajkiem , mąką i śmietaną . Dobrze wymieszać oraz porządnie doprawić przyprawami . Ma być na ostro . Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek , lub inny tluszcz . Smażyć duże placki z każdej strony około 4 minuty.

Odłożyć na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu  . Podawać z gulaszem na podgrzanych talerzach aby cieszyć się smakiem  . Placki nie beda nasiąkały tłuszczem jeśli na początku włożymy je na bardzo gorący tłuszcz , a potem zmniejszymy ogień – tak samo z drugiej strony . Podałam z dobrym węgierskim tokajem . Smacznego życzę pięknie .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *