Trufle marchewkowe
Składniki ;
- 1/2 szklanki utartej marchewki
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów makadamia i laskowych ( razem )
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 1 łyżka miodu spadziowego
- 2 łyżki mąki lnianej lub z płatków owsianych
- 2 czarne czekolady po 100 gram i kilka łyżek mleka
- szczypta soli , 1 łyżeczka przyprawy korzennej , 1/2 łyżeczki cynamonu
- kilka kropli araku oraz łyżka amaretto
Wykonanie ;
Po prostu pysznie i niskokalorycznie , dla każdego po kuleczce polecają się sie trufle z marchewki . Ile przepisów tyle pomysłów , ten też jest inny od innych a to dlatego , że nie jest za słodko . Zaczynam od utarcia jednej czekolady na drobnej tarce – ja to wszystko w blenderze robię , ale można tarkować . U mnie to czekolada czarna o smaku mięty i zielonej cytryny . Drugą o smaku gorzkiej pomaranczy rozpuszczam na patelni z kilkoma łyżkami mleka . Marchewkę obrać , utrzeć na dużych oczkach . Orzechy zblendować , nastepnie zblendować rodzynki z marchewką , dodać miód , cukier waniliowy , mąkę lnianą , zapachy i przyprawy i wszystko dobrze wymieszać . Wstawić na 15 minut do lodówki . W tym czasie zrumienić płatki migdałowe na suchej patelni . Potem formować kulki wielkości orzecha włoskiego , obtaczać w ciepłej czekoladzie za pomocą 2 widelczyków i zaraz obtaczać w utartej czekoladzie pomarańczowej . Układać na prażonych płatkach migdałowych . Przestudzić w lodówce przed podaniem . Jeśli lubicie słodko to możecie dodać daktyle lub figi suszone też . Z tej porcji wyszło mi 9 kulek . Dekoracje czyli orzechy i migdały przykleiłam na reszcie ciepłej czekolady . Smacznego .