Potrawka z kurczaka – Vol au vent
Składniki ;
- Reszta z pieczonego kurczaka , ja wykorzystałam z perliczki
- puszka pieczarek w plasterki
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka beszamelu dobrze pikantnego na śmietanie
- groszek – opcjonalnie
- 4 duże łyżki utartego sera emmentalera
- ciasto francuskie lub gotowe foremki z ciasta francuskiego do podania
- ryż jaśminowy z masłem i sałata do towarzystwa
Wykonanie ;
Nawet resztki z kurczaka można pięknie i smacznie podać , żeby oczy same jadły . Vol au vent czyli dosłownie – leci z wiatrem to lekkie danie ,które pokochacie jak spróbujecie . Zakładam , że beszamel jest już gotowy w lodówce , jeśli nie to zrób go na bazie sosu z kurczaka i ze słodkiej śmietanki . Trzeba doprawić na pikantnie . Mięso z kurczaka pokroić na drobne kawałki . Na maśle obsmażyć posiekaną szalotkę , dodać dobrze odcedzone pieczarki – jak są świeże tym lepiej . Po podduszeniu dodać mięsko i trochę groszku oraz sos beszamel . Farsz ma być gęsty . Ciasto francuskie pokroic w kręgi np. dużą szklanką i w każdym wyciąć mały krążek kieliszkiem . Układać jeden na drugim po 3 smarując masłem i czapeczki też i upiec na złoty kolor . Po ostudzeniu wyciąć czapeczki i powstałe otwory napełnić farszem z kurczaka z górką . Posypać obficie utartym serem , przykryć czapeczkami i zapiec około 20 minut na 200 st. C. z turboobiegiem . W międzyczasie ugotować ryż , dodać łyżkę masła i podawać z grillowanymi płatkami migdałowymi wraz z porcją potrawki w cieście francuskim . Sałata z własnym vinegretem będzie pysznym akompaniamentem .