Gniazdka – czyli mielone inaczej
Składniki na 10 gniazdek;
- 10 jajek na twardo rozmiar L
- pęczek natki
- 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowiny
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 2 jajka surowe
- 1 cebulka mała
- tłuszcz do smażenia – opcjonalnie , można wykonać w wersji light
- sól,pieprz oraz imbir w proszku
Wykonanie ;
Jest to potrawa na każdą okazję , jednak najlepiej się sprawdza w czasie wielkanocnym , oraz gdy mamy mało czasu , a chcemy zabłysnąć przed rodziną lub przyjaciółmi . Ugotować 10 jajek rozmiar L na twardo ( zawsze 11 minut od zagotowania , a nie będą miały aureolek na żółtkach ) . Mięsa wymieszać , dodać posiekaną natkę pietruszki , oraz cebulkę startą na tarce . Dodać 2 całe jajka , sól , pieprz oraz imbir w proszku 0,5 łyżeczki . Wszystko bardzo dokładnie wymieszać . Ugotowane i obrane jajka na twardo oblepiać powstałym mięsem mielonym i formować ładne kule . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony . Wyjmować na papierowy ręcznik , aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu . II wersja light jest po prostu upieczenie tych kul w piekarniku na 200 st.C. przez około 15 minut , aż mięso będzie rumiane . Podajemy na zimno rozkrojone na sałacie z ulubionym sosem i sałatą ewentualnie z bagietką . Pasuje do tego białe wino pół-wytrawne .