Gniazdka – czyli mielone inaczej

Gniazdka – czyli mielone inaczej

  •  Składniki na 10 gniazdek;

  • 10 jajek na twardo rozmiar L
  • pęczek natki
  • 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowiny
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 jajka surowe
  • 1 cebulka mała
  • tłuszcz do smażenia – opcjonalnie , można wykonać w wersji light
  • sól,pieprz oraz imbir  w proszku

        Wykonanie  ;

Jest to potrawa na każdą okazję , jednak najlepiej się sprawdza w czasie wielkanocnym , oraz gdy mamy mało czasu , a chcemy zabłysnąć przed rodziną lub przyjaciółmi . Ugotować 10 jajek rozmiar L na twardo ( zawsze 11 minut od zagotowania , a nie będą miały aureolek na żółtkach ) . Mięsa wymieszać , dodać posiekaną natkę pietruszki , oraz cebulkę startą na tarce . Dodać 2 całe jajka , sól , pieprz oraz imbir w proszku 0,5 łyżeczki . Wszystko bardzo dokładnie wymieszać . Ugotowane i obrane jajka na twardo oblepiać powstałym mięsem mielonym i formować ładne kule . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony . Wyjmować na papierowy ręcznik , aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu . II wersja light jest po prostu upieczenie tych kul w piekarniku na 200 st.C. przez około 15 minut , aż mięso będzie rumiane . Podajemy na zimno rozkrojone na sałacie z ulubionym sosem i sałatą ewentualnie z bagietką . Pasuje do tego białe wino pół-wytrawne .




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *