Dorsz , filety rybne w cieście piwnym z surówką z kapusty kiszonej

Dorsz , filety rybne w cieście piwnym z surówką z kapusty kiszonej

  • Składniki ;

  • dorsz ,filety z chudej ryby ok. 600 gram
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • pół szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka ( czubata ) mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny oraz z połowy limonki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia – 0,5 litra

    Wykonanie ;

Rybę skropić sokiem z cytryny i limonki -odstawić na pół godziny , potem wytrzeć do sucha , posolić lekko i popieprzyć . Świeżo otwarte piwo , wodę oraz jajko roztrzepać robotem lub trzepaczką , mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia , dodać do mieszanki piwnej . Wszystko dokładnie wymieszać , aby nie było grudek .Ja to ucieram robotem około 2-3 minut . Ciasto ma być jak gęsta śmietana , jak jest za rzadkie dodać mąki .  Rozgrzać tłuszcz na patelni , ewentualnie we frytkownicy . Obtaczać kawałki ryby w cieście i smażyć na złoty kolorek . Ryba będzie chrupiąca i smaczna . Podajemy z surówką z kapusty lub z sałatą . Plasterki cytryny i limonki będą dopełniały smaku na rybce . Rybę generalnie podaje się tylko z jasnymi warzywami , wyjątek robimy dla pomidora . Tak pyszną rybę można popić kieliszkiem białego wina typu risling . Przepis na surówkę znajdziecie na blogu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *