Muszle makaronowe Czanieckie durum na przystawkę
Składniki ;
- 50 dkg dużych muszli makaronowych durum – czanieckich
- 1 kapusta pekińska
- 1 duża czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona papryka
- 7 sporych ogórków konserwowych
- 3 filety z piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwki do obsmażania
- 1 przyprawa gyros
- sól , pieprz , majonez
Wykonanie ;
Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia piersi kurzęcych w kosteczkę . Należy zamarynować z przyprawą gyros conajmniej pół godzinki , może być dłyżej , jeśli macie czas . Kawałki smażymy na oliwce i pozostawiamy do wystudzenia . Cebulę obrć , przekroić na 4 części i pokroić w krążki , kukurydzę odcedzić na sitku , kapustę poszatkować drobno w kostkę . Ogórki i paprykę też kroimy w kosteczkę . Wszystko mieszamy z ostudzonym kurczakiem i doprawiamy solą , pieprzem oraz resztą przyprawy gyros i dodajemy majonez . Tak przygotowaną sałatką nadziewamy wcześniej ugotowane ( al – dente ) muszle durum . Potrawę należy schłodzić przed podaniem na imprezowy stół . Smakuje wybornie i szybko znika – to jest gwarancja dobrej zabawy .