Pierogi z kaczki pieczonej ze skwareczkami
Składniki na 40 pierogów ;
- 3 udka z kaczki pieczonej
- 1 pierś z kaczki pieczonej lub gotowanej
- 2 cebule
- sól , pieprz , trochę granulowanego czosnku
- 1 jajko
- 0 , 5 kg słoniny
- ciasto pierogowe z pół kg mąki wystarczy
Wykonanie ;
Przepis przyjechał z Francji , gdzie pracowałam i bardzo polubiłam właśnie dania z kaczki . Tam można dostać taką gotową duszoną w tłuszczu kaczuszkę nawet w ćwiartkach – co ułatwia zadanie z pierogami . Mięso do pierogów jest siekane a skwareczki całe, ale zacznę od początku . Kaczkę wcześniej pieczemy , lub dusimy lub gotujemy . Ja miałam połówkę gotowanej z rosołu a 2 nogi pieczone . Mięso musi dobrze odchodzić od kości, obieramy ze skóry i siekamy . Można w malakserze . Na patelni wytopić słoninę pokrojoną w kostkę i przesmażyć w tym tłuszczu posiekane cebule z czosnkiem , solą i pieprzem . Połowę tych skwarek z tłuszczem włożyć do farszu i wymieszać . Skwarki mają być wyczuwalne w pierogach – zobaczycie , że to niebo w gębie . Farsz ma być pikantny tzn. pieprzny i słony – dodać jajko już na końcu do chłodnego farszu . Ciasto na te pierogi zagniotłam z 1 jajkiem 1 szklanką dobrze ciepłego mleka , soli i 4 dużych łyżek oleju . Po odpoczęciu świetnie się wałkuje i lepi . Wyszło mi 40 pierogów naprawdę wspaniałych . Gotuję 2 , 5 minuty . Odcedzam na półmisek i polewam tłuszczem ze skwareczkami . Polecam spróbować . Czekam na Wasze komentarze jak smakują .