Carpaccio z buraków
Składniki na 4 osoby ;
- 4 pieczone spore buraki
- 3 – 4 szalotki lub małe cebulki
- 0 , 5 szklanki prażonych ziarn słonecznika
- sól , pieprz do smaku
- sos vinegrette
- 2 łyżeczki maggi
- kawałki sera parmezan opcjonalnie
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub mandarynek
Wykonanie ;
Pyszne danie jako przystawka lub samodzielna sałatka ewentualnie kolacja – według własnego pomysłu . Ja podałam tym razem jako dodatek do tuńczyka z oleju . To tylko inspiracja , resztę pozostawiam waszej wyobraźni . Buraki pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku na 200 st. C. do miękkości i studzimy . Zimne buraki pokroić w cieniutkie plastry na mandolinie lub nożem . Rozłożyć na talerzach . Szalotkę pokroić również bardzo cieniutko i posypać nią buraki . Słonecznika uprażyć na suchej patelni . Posypać nasze danie . Z sosu vinegrette oraz soku z mandarynki i maggi stworzyć wspólny sos i polać delikatnie łyżką po wierzchu każd talerz z burakami . Odstawić w chłodne miejsce na godzinkę . Jeśli podajecie jako samodzielne danie – posypcie na końcu skrawkami parmezanu , jeśli jest to dodatek do potrawy – można już sera nie dodawać . Polecam spróbować z takim sosem właśnie . Będziecie zachwyceni lekkim smakiem tego dania .