Bułeczki po włosku Ciabatta

Bułeczki po włosku Ciabatta

      Składniki na zaczyn ;

  • 7  gram świeżych drożdży
  • 1/2  łyżeczki cukru
  • 200  ml ciepłej wody
  • 170 gram mąki tortowej extra Basia
  • szczypta soli

    Składniki na ciasto ;

  • 7  gram świeżych drożdży
  • 1/2  łyżeczki  cukru
  • 3  łyżeczki soli
  • 30  ml ciepłego mleka
  • 200  ml ciepłej wody
  • 50  ml oliwy z oliwek
  • 350  gram przesianej mąki tortowej

    Wykonanie ;

Włoskie bułeczki pachnące oliwką z oliwek , które są mięciutkie w środku , a chrupiące z zewnątrz . Piekłam kiedyś z orzechami czy ziarnami , więc można się pobawić pomysłami . Jest to ciasto bardzo delikatne , trzeba mieć szpatułkę lub packę plastikową do odcinania bułeczek . Można zrobić od razu dwie większe , jednak założenie było , żeby były podzielne dla gości .

Dzień wcześniej nastawiamy zaczyn . W misce rozmieszać drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody . Dodać porcję mąki z solą i resztę z 200 ml. wody  . Wyrobić wszystko mikserem . Nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce – np. przy grzejniku – na 12 godzin . Nie może miska stać w przeciągu , ponieważ drożdze tego nie lubią .

Następnego dnia zmieszać pozostałe drożdże z cukrem , połową soli i letnim mlekiem a następnie dodać do 12 – godzinnego zaczynu wraz z ciepłą wodą i oliwką z oliwek . Należy dobrze ugniatać ciasto – jeśli macie odpowiednią nasadkę to robotem , jeśli nie to hakiem od małego robota . Ciasto jest klejące , należy powoli dosypywać mąkę i resztę soli . Należy je wyrabiać jeszcze dobre 5 – 8 minut aż będzie sprężyste i ładnie będzie odchodziło od miski . Ponownie przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 2 godziny w temp. 30 st. C. Tu można rozgrzać piekarnik , wyłączyć i wstawić miskę z ciastem na 2 godzinki . Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę obsypaną mąką i przy pomocy plastikowej szpatułki odcinać bułeczki , naciągając lekko , żeby nie były za wysokie . Chodzi o to , żeby nie gnieść ciasta i zachować w nim bąbelki powietrzne . Układać luźno na blaszce , przykryć ściereczką na 20 minut , a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 st. C. z termoobiegiem . na dno piekarnika postawić miseczkę z wodą – około półtorej szklanki i wyjąć ją na 5 minut przed końcem pieczenia , żeby skórka była chrupiąca . Pieczemy 25 – 30 minut na środkowej półce . Bułeczki są pyszne , pachnące i bardzo szybko znikają .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *