Kuskus – obiad marokański

Kuskus – obiad marokański

      Składniki na 4 osoby ;

  • 4 spore marchwie
  • 2 cukinie
  • 3 kalarepy
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 oberżyny
  • 1/4 sporej kapusty białej
  • 3 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 3 torebki kaszy kuskus
  • 1 kg cebuli
  • szklanka namoczonych rodzynek
  • szklanka oliwy lub dobrego oleju
  • mięso wołowe lub jagnięce na bulion , ale niekoniecznie ( to zleży czy danie jest podawane z mięsem czy bez mięsa )
  • przyprawy ; sól , pieprz , curcuma , kminek , mieszanka do kuskusu , curry madras , nawet trochę cynamonu oraz gałki muszkatołowej wg. uznania można dodać . Nie dajemy listków laurowych .

    Wykonanie ;

Jest to danie , które rozgościło się w Europie zachodniej , chociaż jest typowo arabskim daniem . Składniki są dostępne praktycznie wszędzie , dlatego też taka propozycja na spotkanie rodzinne przy ciekawym obiedzie lub kolacji . Są dwie wersje – z mięsem , lub bez mięsa gotowana zupa , ewentualnie obok podaje się kiełbaski baranie – merguezy i szaszłyki czy pieczone kawałki kurczaka i jest to kuskus po Królewsku . Ta propozycja jest light – dla wegetarian też się sprawdzi . Rodzynki dzień wcześniej namoczyć we wrzątku , cieciorkę również , jednak jak jest możliwość to kupić w zalewie w słoikach . Ja tak robię . 1 cebulę grubo pokrojoną zeszklić w garnku na oliwie , zlać sporą ilością wody, zagotować . Jarzyny obrać ze skórki – tylko kalarepę i marchew . Kroimy na duże kawałki – wystarczy na 4 . Dodać do gotującej się wody z cebulą . Gotować na wolnym ogniu do miękkości jarzyn . Cukinię i oberżynę wkładamy pózniej , żeby się nie rozpadła . Dodajemy przyprawy pod koniec gotowania , gdy jarzyny miękkną . Resztę cebuli obrać , pokroić w piórka i udusić z kurkumą , solą i pieprzem dodając pod koniec odsączone rodzynki . Kaszę kuskus zalać podwójną ilością wrzątku w misce , dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki oleju , przykryć aż woda się wchłonie . Podajemy na stół wszystko oddzielnie i dobrze gorące . Do głębokich talerzy nakładamy wszystkiego po trochu i zalewamy wywarem z jarzynami . Nóż , widelec i łyżka – czym kto lubi tak zajada . Jeśli robicie z mięsem – wcześniej trzeba ugotować z niego bulion . Wspaniałe danie na spotkania w większym gronie , nawet na działkę i gwarantuję , że szybko znika . Szaszłyki z wołowiny bardzo do tego pasują .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *