Pulpety Cielęce z makaronem Czanieckim durum
Składniki ;
- 200 gram makaronu Czanieckiego muszelki cnocchi durum na dwie osoby
- 30 dkg mielonej cielęciny
- 1 małe jajko
- 1 duża łyżka bułki tartej
- sól , pieprz oraz słodka papryka
- posiekany koperek , natka i szczypiorek
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mała cebulka
- 100 gram pieczarek
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
Wykonanie ;
Lekkie danie z makaronem durum Czaniecki jest wyjątkowe w smaku , wyjątkowo proste do zrobienia gdy się spieszymy czy nie to zawsze się uda .
Zaczynamy od pulpecików . Mięso , jajko , bułkę tartą oraz pół posiekanej cebulki z solą i pieprzem dobrze wyrobić w misce . Zagotować bulion w rondlu z dodatkiem posiekanej drugiej połówki cebulki . Formować małe pulpeciki z mięsa i wrzucać na wrzątek . Gotować na małym ogniu 20 – 25 minut . Dosmaczyć i dodać słodkiej papryki do sosu – do cielęciny papryka pasuje idealnie . Na patelni rozgrzać masło . Wrzucać pieczarki pokrojone na 4 części i smażyć dość szybko aby się zrumieniły . Pod koniec dodać posiekany czosnek . Makaron ugotować według opisu na opakowaniu w osolonym wrzątku . Wykładać makaron , na wierzchu pulpeciki , pieczarki i posypać posiekaną zieleniną . Jeśli lubicie sosy to śmiało można polać potrawę wytworzonym sosem spod klopsików zaciągniętym mąką lub gęstą śmietaną .