Pulpety z jagnięciny w sosie pomidorowym
Składniki ;
- 0, 5 kg mielonej jagnięciny
- 1 łyżka musztardy
- sól , pieprz , papryka ostra , garam masala , zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki utartego parmezanu
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 duże pomidory na sos + łyżka koncentratu pomidorowego
Wykonanie ;
Pulpety w stylu orientalnym bardzo pulchne wewnątrz i chrupiące z zewnątrz . Przypraw nie żałujemy , żeby wydobyć wspaniały smak jagnięciny . Nie dodaję do środka ani jajka ani moczonej bułki , jedynie musztardę i parmezan do złączenia składników . Po bardzo dokładnym wyrobieniu mięsa z przyprawami , musztardą i serem formuję kule , które obtaczam w bułce tartej . Wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę około 40 minut w piekarniku w temp. 180 st. C. na turboobiegu . Do naczynia wkładam też pomidory przecięte na połówki poziomo . W czasie pieczenia wytworzy się sos , który przecieram przez sitko wraz z pomidorami i dodaję koncentrat pomidorowy . Sos jest piękny , gładki i świetnie się komponuje z pulpetami oraz makaronem tagliatelle . Można dodać łyżkę śmietany do sosu , ale to już według uznania . Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną .