Pulpety z jagnięciny w sosie pomidorowym

Pulpety z jagnięciny w sosie pomidorowym

      Składniki ;

  • 0, 5 kg mielonej jagnięciny
  • 1 łyżka musztardy
  • sól , pieprz , papryka ostra , garam masala , zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki utartego parmezanu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 duże pomidory na sos + łyżka koncentratu pomidorowego

               Wykonanie ;

Pulpety w stylu orientalnym bardzo pulchne wewnątrz i chrupiące z zewnątrz . Przypraw nie żałujemy , żeby wydobyć wspaniały smak jagnięciny . Nie dodaję do środka ani jajka ani moczonej bułki , jedynie musztardę i parmezan do złączenia składników . Po bardzo dokładnym wyrobieniu mięsa z przyprawami , musztardą i serem formuję kule , które obtaczam w bułce tartej . Wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę około 40 minut w piekarniku w temp. 180 st. C. na turboobiegu . Do naczynia wkładam też pomidory przecięte na połówki poziomo . W czasie pieczenia wytworzy się sos , który przecieram przez sitko wraz z pomidorami i dodaję koncentrat pomidorowy . Sos jest piękny , gładki i świetnie się komponuje z pulpetami oraz makaronem tagliatelle . Można dodać łyżkę śmietany do sosu , ale to już według uznania . Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *