Ratatouille czyli francuskie leczo
Składniki ;
- 1 spora cukinia
- 1 duża cebula
- 1 bakłażan
- po 1 papryce każdego koloru ( żółta , czerwona i zielona )
- 5 pieczarek
- 6 pomidorów
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól , pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru ( opcjonalnie )
- 1 łyżeczka oregano
Wykonanie ;
Cebulę obrać , pokroić w dużą kostkę i obsmażyć na oliwie . Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki . Wszystkie składniki pokroić w sporą kostkę i dodać do garnka , podsmażać często mieszając a na końcu dodać pomidory . Dodać przyprawy i dusić około 15 minut . Jarzyny powinny być chrupiące nie rozgotowane . W razie potrzeby dodać 1 łyżkę cukru , ale to zależy od pomidorów i sezonu , w którym gotujemy potrawę . Podawać do suchych mięs typu kotlety czy befsztyki .