Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym
Składniki ;
- Pół dyni piżmowej
- 1 duża pietruszka
- 1 duża marchewka
- pół małego selera
- 1 cebulka
- 1 duża łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka estragonu
- sól i pieprz do smaku
- śmietana 18%
- groszek ptysiowy
Wykonanie ;
Dynię obrać i oczyścić z pestek i włókien , pokroić w kostkę . Wszystkie jarzyny również obrać i pokroić dowolnie . Cebulkę pokroić w piórka i zeszklić na maśle . Zalać 1,2 litra wody . Dodać wszystkie składniki i gotować na wolnym ogniu , aż wszystko będzie miękkie . Doprawić solą , pieprzem , estragonem i gałką muszkatołową . Zupę zmiksować . Doprawić śmietaną . Podawać z groszkiem ptysiowym .