Domowy budyń waniliowy
Składniki ;
- 0,5 litra mleka krowiego – lub roślinnego – dla tych co nie używają krowiego
- 2 żółtka
- 2 szczypty kurkumy
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 laska wanilii lub pół łyżeczki sproszkowanej wanilii z Madagaskaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka masła ( nie obowiązkowo )
Wykonanie;
Odlać pół szklanki mleka z odmierzonego pół litra . Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem oraz włożyć laskę wanilii ,lub sproszkowaną wanilię z madagaskaru i 2 spore szczypty kurkumy . W tym czasie rozrobić mąkę ziemniaczaną z mlekiem w szklance . Gdy mleko zaczyna się gotować-zestawić z ognia wlać zawartość szklanki , dobrze wymieszać i zagotować aż budyń zgęstnieje . Wlać do miseczek polanych zimną wodą – to zapobiega przyklejaniu się budyniu do ścianek naczynia . Przykryć lekko folią spożywczą aby nie tworzył się korzuch na powierzchni i ostudzić . Udekorować bitą śmietaną lub jak kto woli owocami .