Domowy budyń waniliowy

  • Składniki ;

  • 0,5 litra mleka krowiego – lub roślinnego  –  dla tych co nie używają krowiego
  • 2 żółtka
  • 2 szczypty kurkumy
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 laska wanilii lub pół łyżeczki sproszkowanej wanilii z Madagaskaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka masła ( nie obowiązkowo )

    Wykonanie;

Odlać pół szklanki mleka z odmierzonego pół litra . Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem  oraz włożyć laskę wanilii ,lub sproszkowaną wanilię z madagaskaru i 2 spore szczypty kurkumy . W tym czasie rozrobić mąkę ziemniaczaną z mlekiem w szklance . Gdy mleko zaczyna się gotować-zestawić z ognia wlać zawartość szklanki , dobrze wymieszać i zagotować aż budyń zgęstnieje . Wlać do miseczek polanych zimną wodą – to zapobiega przyklejaniu się budyniu do ścianek naczynia . Przykryć lekko folią spożywczą aby nie tworzył się korzuch na powierzchni i ostudzić . Udekorować bitą śmietaną lub jak kto woli owocami .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *