Zupa krem paprykowa wersja wege

Zupa krem paprykowa wersja wege

 Składniki ;

  • 0,5 selera
  • 1 duża pietruszka
  • 3 marchewki
  • 1 por tylko biała część
  • 4-5 papryk czerwonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz
  • lubczyk oraz imbir do smaku

    Wykonanie ;

Wszystkie jarzyny oprócz papryki po umyciu i obraniu pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do garnka , zalać wodą aby je przykrywała . Pogotować 15 minut . W tym czasie oczyścić i rozdrobnić paprykę . Do wywaru dodać sól , pieprz , lubczyk oraz imbir a także paprykę . Pogotować jeszcze około 10 minut .  Dodać koncentrat pomidorowy , zagotować . Zestawić z ognia , zupkę zblendować . Doprawić w razie konieczności solą i pieprzem  . W wersji normalnej na koniec dodać dużą łyżkę śmietany- jest po prostu extra . Przepis pochodzi z mojej drugiej ojczyzny – Belgii .



1 thought on “Zupa krem paprykowa wersja wege”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *