Zupa krem paprykowa wersja wege
Składniki ;
- 0,5 selera
- 1 duża pietruszka
- 3 marchewki
- 1 por tylko biała część
- 4-5 papryk czerwonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
- lubczyk oraz imbir do smaku
Wykonanie ;
Wszystkie jarzyny oprócz papryki po umyciu i obraniu pokroić w grubszą kostkę i wrzucić do garnka , zalać wodą aby je przykrywała . Pogotować 15 minut . W tym czasie oczyścić i rozdrobnić paprykę . Do wywaru dodać sól , pieprz , lubczyk oraz imbir a także paprykę . Pogotować jeszcze około 10 minut . Dodać koncentrat pomidorowy , zagotować . Zestawić z ognia , zupkę zblendować . Doprawić w razie konieczności solą i pieprzem . W wersji normalnej na koniec dodać dużą łyżkę śmietany- jest po prostu extra . Przepis pochodzi z mojej drugiej ojczyzny – Belgii .
Jak tylko przejdę na dietę – będzie jak znalazł 🙂