Przegrzebki i krewetki w sosie szampańskim
Składniki ;
- 5 przegrzebków na osobę
- 6-8 dużych krewetek na osobę
- masło klarowane do smażenia
- duża łyżka zwykłego masła
- szklanka szampana lub białego wina wytrawnego ewentualnie
- 1 łyżka mąki
- szczypta tymianku
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz z młynka
Wykonanie ;
Świeże przegrzebki oraz krewetki obsmażamy na maśle klarowanym nie dłużej jak 2 minuty z każdej strony . Jeśli są dłużej smażone robią się twarde jak kauczuk , dlatego należy pilnować czasu . Po usmażeniu trzymać w cieple . W rondelku rozgrzać masło , wsypać mąkę i podsmażyć chwilkę ciągle mieszając rózgą , powoli dolewać szampana . W momencie gdy gęstość beszamelu jest odpowiednia – czyli dość gęsty sos musi być ,dodajemy tymianek , soli i pieprzu z młynka . Zestawiamy z ognia i na sam koniec dodajemy śmietany . Polać przegrzebki z krewetkami . Można podać z pieczywem . Do tego dania pasuje lekkie białe wino musujące lub szampan .