Przegrzebki i krewetki w sosie szampańskim

Przegrzebki i krewetki w sosie szampańskim

     Składniki ;

  • 5 przegrzebków na osobę
  • 6-8 dużych krewetek na osobę
  • masło klarowane do smażenia
  • duża łyżka zwykłego masła
  • szklanka szampana lub białego wina wytrawnego ewentualnie
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta tymianku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz z młynka

    Wykonanie ;

Świeże przegrzebki oraz krewetki  obsmażamy na maśle klarowanym nie dłużej jak 2 minuty z każdej strony . Jeśli są dłużej smażone robią się twarde jak kauczuk , dlatego należy pilnować czasu . Po usmażeniu trzymać w cieple . W rondelku rozgrzać masło , wsypać mąkę i podsmażyć chwilkę ciągle mieszając rózgą , powoli dolewać szampana . W momencie gdy gęstość beszamelu jest odpowiednia – czyli dość gęsty sos musi być ,dodajemy tymianek , soli i pieprzu z młynka . Zestawiamy z ognia i na sam koniec dodajemy śmietany . Polać przegrzebki z krewetkami . Można podać z pieczywem . Do tego dania pasuje lekkie białe wino musujące lub szampan .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *