Chlodnik litewski
Składniki ;
- Litr rosołu na cielęcinie
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 pęczki botwinki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki gruntowe
- 0,5 litra jogurtu naturalnego
- pół szklanki zakwasu z buraków lub sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie ;
Botwinkę pokroić razem z łodygami i liśćmi i ugotować w rosole ok 10 minut . Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz zakwasu z buraków jeśli mamy , ewentualnie sok z 1 cytryny . Ostudzić . Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zostawić na sicie aby sok z nich odciekł . Rzodkiewki również zetrzeć na tarce lub pokroić drobniutko . Szczypiorek i koperek posiekać . Do zimnej botwinki dodajemy przygotowane składniki wraz z jogurtem . Na końcu dodać sól i pieprz do smaku wg. wlasnego upodobania , niektórzy dodają również cukru . Podawać dobrze schłodzony z jajkiem na twardo .