Karpatka z truskawkami
Składniki na ciasto ;
- 130 gr.masła
- 1 szklanka wody
- 1 czubata szklanka mąki
- 5 jajek L
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem;
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 duże łyżki cukru
- 750 ml mleka
- 1 kostka miękkiego masła
Dodatkowo;
- 40 dkg czystych truskawek
- czekolada do posypania
- masło i mąka do formy
Wykonanie;
W garnku zagotować wodę z masłem . Wsypać mąkę i ucierać energicznie drewnianą łyżką aż powstanie gładka , jednolita masa . Przełożyć do miski . Po ostudzeniu masy dodać jajka i proszek do pieczenia . Zmiksować robotem na gładką masę . Ciasto podzielić na 2 części . W uprzednio nagrzanym do 200st.C. piekarniku – bez termoobiegu – pieczemy każdą część ciasta oddzielnie około 25 minut . Formę do pieczenia wcześniej wysmarować masłem i posypać mąką , lub piec na papierze , wtedy bez smarowania . Tutaj jest foremka 25 x 36 cm. Ciasto wykładamy sylikonową łopatką aby zbytnio się nie kleiło , można też co jakiś czas moczyć łopatkę w ciepłej wodzie , wtedy ciasto łatwiej się wam rozprowadzi na blasze . W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika , aby ciasto nie opadło . Po upieczeniu 1 warstwy całą operację powtórzyć z drugą częścią ciasta .
Ugotować budynie . Odlać pół szklanki mleka gdzie rozrobić budynie i cukier . Resztę mleka zagotować . Dolać rozrobiony budyń do wrzącego mleka i wymieszać aż masa zgęstnieje około 2 minuty . Ostudzić . Mieszać dość często aby nie zrobił się korzuch a pod koniec przykryć folią spożywczą i dostudzić . Masło ubijać mikserem aż podwoi objętość , dodawać budyń po łyżce aż składniki ładnie nam się połączą . Tak powstały krem wysmarować na 1 z blatów – na stronie z fałdkami . Zostawić dwie łyżki kremu na dekorację na wierzchu . Ułożyć na to umyte i wyszypułkowane truskawki . Przykryć drugim blatem . Na środku wyłożyć pozostawiony krem , udekorować truskawkami oraz posypać czekoladą w proszku . Wystudzić dobrze przed podaniem .