Babeczki cytrynowe szybkie

Babeczki cytrynowe szybkie

     Składniki ;

  • 1 rulon kruchego ciasta – jak macie czas to przepis na kruche ciasto jest na blogu
  • 3 cytryny – otarta skórka – około 2,5 łyżki i sok z tych cytryn
  • 80 gram cukru trzcinowego lub pudru
  • 2 jajka całe + 1 żółtko
  • 50 gram masła
  • 20 gram mielonych migdałów bez skórki – mączki migdałowej
  • 100 gram mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 galaretki cytrynowej rozpuszczonej jak w przepisie na opakowaniu

    Wykonanie ;

Babeczki cytrynowe to taki szybki deser , który zawsze smakuje trochę inaczej . To zależy od dojrzalosci cytryn . Ja wybieram takie bardzo żółte i miękkie w dotyku – one mają dużo soku . Gdy wycisniesz sok z tych cytryn , to nie wlewaj od razu wszystkiego , bo może się okazać , że będzie trochę za kwaśne . A więc zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 180 st. C. z turboobiegiem . Cytryny najlepiej BIO wyszorować , otrzeć skórki na tarce średnie oczka tylko żółtą część , żeby było co najmniej 2,5  łyżki . Sok wycisnąć do miseczki . Z ciasta wyciąć kręgi przy pomocy foremek do babeczek . Zależnie jakiej wielkosci foremki tyle będzie babeczek . Ja mam dość szerokie , wyszło 6 , kto ma mniejsze może być 12  . Foremki wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia . Wyłożyć kręgami ciasta . Jajka , żółtko i cukier ubić na puszystą masę .  Masło lekko rozpuścić . Dodać do masy , oraz przesianą mąkę i mączkę z migdałów . Jeśli jest bardzo rzadkie , dodać jeszcze 1 łyżkę mąki . Połączyć ze skorką cytrynową oraz z sokiem z cytryn . Dodając sok – spróbuj czy nie jest zbyt kwaśna masa . Napełnić babeczki . Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut do zrumienienia . Ostudzić na kratce . Podczas pieczenia rozrobić galaretkę cytrynową jak podano na opakowaniu . Polać zimne babeczki stygnącą galaretką – u mnie 2 łyżki na każdą babeczkę . Można też zrobić z pianą z białek i zapiekać razem. My wolimy w formie z galaretką .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *