Babeczki cytrynowe szybkie
Składniki ;
- 1 rulon kruchego ciasta – jak macie czas to przepis na kruche ciasto jest na blogu
- 3 cytryny – otarta skórka – około 2,5 łyżki i sok z tych cytryn
- 80 gram cukru trzcinowego lub pudru
- 2 jajka całe + 1 żółtko
- 50 gram masła
- 20 gram mielonych migdałów bez skórki – mączki migdałowej
- 100 gram mąki
- szczypta soli
- 1/2 galaretki cytrynowej rozpuszczonej jak w przepisie na opakowaniu
Wykonanie ;
Babeczki cytrynowe to taki szybki deser , który zawsze smakuje trochę inaczej . To zależy od dojrzalosci cytryn . Ja wybieram takie bardzo żółte i miękkie w dotyku – one mają dużo soku . Gdy wycisniesz sok z tych cytryn , to nie wlewaj od razu wszystkiego , bo może się okazać , że będzie trochę za kwaśne . A więc zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 180 st. C. z turboobiegiem . Cytryny najlepiej BIO wyszorować , otrzeć skórki na tarce średnie oczka tylko żółtą część , żeby było co najmniej 2,5 łyżki . Sok wycisnąć do miseczki . Z ciasta wyciąć kręgi przy pomocy foremek do babeczek . Zależnie jakiej wielkosci foremki tyle będzie babeczek . Ja mam dość szerokie , wyszło 6 , kto ma mniejsze może być 12 . Foremki wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia . Wyłożyć kręgami ciasta . Jajka , żółtko i cukier ubić na puszystą masę . Masło lekko rozpuścić . Dodać do masy , oraz przesianą mąkę i mączkę z migdałów . Jeśli jest bardzo rzadkie , dodać jeszcze 1 łyżkę mąki . Połączyć ze skorką cytrynową oraz z sokiem z cytryn . Dodając sok – spróbuj czy nie jest zbyt kwaśna masa . Napełnić babeczki . Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut do zrumienienia . Ostudzić na kratce . Podczas pieczenia rozrobić galaretkę cytrynową jak podano na opakowaniu . Polać zimne babeczki stygnącą galaretką – u mnie 2 łyżki na każdą babeczkę . Można też zrobić z pianą z białek i zapiekać razem. My wolimy w formie z galaretką .