Botwinka
Składniki ;
2 litry rosołu z drobiu
- 2 duże pęczki botwinki
- 1 pęczek koperku
- Sok z 2 cytryn i skórka
- 1 jabłko
- 1 szklanka zakwasu z buraków
- 1 duża śmietana 18%
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
Wykonanie ;
Botwinkę starannie oczyścić i posiekać drobno . Rosół zagotować i wrzucić botwinkę oraz jabłko przekrojone na pół . Pogotować na małym ogniu ok 10 minut . W tym czasie wycisnąć sok z cytryn . Skórkę z 1 cytryny dodać do garnka . Posiekać drobno koperek . Po 10 minutach wyjąć skórkę z zupy oraz jabłko . Dolać sok z cytryny i dodać soli i cukru . Zagotować i wyłączyć . Teraz dodać koperek i doprawić do smaku . Dolać zakwas z buraków na lepszy kolorek . Można dodać pieprzu z młynka . Gdy przestygnie połączyć ze śmietaną 18% . Podawać z jajkiem lub ziemniakami , jak lubicie .
…lubicie 🙂