Cebula faszerowana jagnięciną
Skladniki ;
- 4 średnie cebule na 2 osoby – ja użyłam cebul BIO
- 150 gram mięsa z kiełbasek jagnięcych – mergezy lub metka pikantna
- 8 plastrów cieniutkiego wedzowędzonego boczku – surowego
- 1 szklanka ryżu
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- puszka pieczarek w plastry
- sól , pieprz ,zioła prowansalskie , czerwona papryka
- pomidor , oraz zestaw warzyw wg.uznania i upodobania
Wykonanie ;
Będę chwalić i piać z zachwytu . To danie zaskakuje prostotą wykonania , smakiem i wyglądem – czyli wszystko w jednym bez zbędnego wysiłku efekt murowany . Użyłam cebul BIO , ale wybierz taką , którą lubisz . Wykrawam dolny czubek , odcinam górną czapeczkę i wrzucam takie cebule do osolonego wrzatku na 5 minut . Wylewam na sitko i studzę . Delikatnie wyciągam środkowe warstwy z cebuli – przecinam nożyczkami wewnątrz , łatwiej wychodzą . Pozostawiam zewnętrzną warstwę . Środkowe kawałki można zużyć do innych potraw . Ja nadziałam gotową kiełbaską – surową mergezą . Jest ona już dosmaczona na pikantnie . Możesz zrobić to samo z mięsa z kiełbasek Metka ( w Polsce ) lub doprawic sobie mięso mielone . Ważne , żeby było pikantne ze sporą ilością papryki w proszku . Cebulki nadziewam z górką mięsem i dociskam czapeczkę . Można jeszcze posypać utartym serem przed włożeniem do pieca . Każdą cebulę zawijam w 2 plastry boczku wędzonego . Tluszczyk z boczku spływa do ryżu , co podkręca jego smak . Na dno naczynia ,które idzie do piekarnika , wsypałam surowy ryż posolony lekko , na to puszka pieczarek bez wody i zalałam 2 szklankami bulionu warzywnego . Podczas pieczenia,jeszcze dolałam pól szklanki – zależy od ryżu . Powiem , ze byłam bardzo mile zaskoczona smakiem tego ryżu . Miał być tylko podlożem , a smakował wyśmienicie . Piekę w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, potem jeszcze 10 minut na 180 stopni z turboobiegiem . Jestem ciekawa Waszych komentarzy po spróbowaniu tego dania . Do tego proponuję kieliszek wina . Ze wzgledu na cebulę pasuje tutaj zarówno białe jak i czerwone wino .