Chleb bezglutenowy na drożdżach

Składniki ;
- 55 dkg mąki bezglutenowej
- pół szklanki ziaren mieszanych + czarnuszka do posypania
- pół szklanki ciepłego mleka
- szklanka letniej wody
- 55 gram drożdży BIO
- dwie duże czubate łyżki masła
- pół łyżeczki soli +pół łyżeczki cukru
Wykonanie ;
Bardzo prosty w wykonaniu chlebek , pyszny , chrupiąca skórka , czego chcieć więcej .Jak to mówią leniwym Pan Bóg sprzyja – tak też było tym razem , jednak nie z lenistwa , a z powodu nagłego wyjazdu chlebek sobie wyrastał półtorej godzinki , ale po kolei . Masło rozpuścić mleko podgrzać . Tym samym masłem posmarować blaszkę keksówkę . Do miski wlać ciepłe mleko , dodać pokruszone drożdże , cukier i 2 łyżki mąki białej . Zostawić do wyrośnięcia około 10 minut . Następnie dodać mąkę bezglutenową , wodę , masło i ziarna . Dobrze wyrobić , jak jest za rzadkie ciasto – podsypać mąką . Tak wyrobione ciasto odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na półtorej godziny minimum . Po tym czasie przerobić jeszcze raz i przełożyć do foremki oraz wilgotną ręką wygładzić powierzchnię chleba . Posypać czarnuszką . Piekarnik rozgrzać na 220 st. C. góra – dół . Wstawić chleb i piec około 55 minut . Chleb wyjąć na kratkę do ostudzenia. Jest pyszny , aromatyczny , pięknie wyrośnięty . Polecam spróbować .