Chutney sos słodko – pikantny

Składniki ;
- 4 jabłka złota reneta ewentualnie szara reneta
- 3 pigwy
- sok z 1 limonki
- 4 kostki brązowego cukru
- 4 łyżki octu malinowego lub innego owocowego
- sól , pieprz cayenne , curcuma , słodka papryka – wg . uznania
- 2 ząbki czosnku
- łyżka rodzynek
- 1 łyżka musztardy – ja dałam miodową z ziarnami gorczycy
- 1 czerwona cebula
Wykonanie ;
Cebulkę , jabłka i pigwy przekroić na 4 – tylko cebulę obieramy – i wrzucić do szybkowara , jeśli taki macie . Podlać 3/4 szklanki wody , dodać przyprawy , cukier , musztardę i rodzynki . Dusić około 15 minut i zostawić w garnku do wyciszenia gwizdka , czyli aż garnek pozwoli się otworzyć . Potem zblendować , dodać sok z limonki , ocet i dosmaczyć na swoją nutę smakową . Stosujemy ten sos do naleśników , suchych mięs typu kotlet czy stek wołowy a także do ryb czy nawet do chleba z wedliną . To jest taka alternatywa keczupu . Jeśli ktoś nie ma szybkowara to może dusić owoce w innym garnku , ale należy pamiętać o częstym podlewaniu wodą i mieszaniu , aż owoce się uduszą do miękkości . Pamiętajcie o nieobieraniu ich – będziecie mieli więcej witaminek .