Ciasteczka gryczane dla diabetyka
Składniki ;
- 6 łyżek płatków gryczanych
- 6 – 8 łyżek sezamu
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki syropu z agawy lub stewii
- 2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
- rodzynki lub konfitura dla diabetyków – tutaj z czarnej porzeczki
- otarta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli , szczypta cynamonu oraz szczypta wanilii z Madagaskaru
Wykonanie ;
Sparzoną wrzatkiem cytrynę otrzeć na tarce do miski . Dodać jajko , jogurt i syrop z agawy – dobrze zmiksować na gładką masę . Dodać przyprawy oraz pozostałe składniki i dobrze wymieszać łyżką . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ja posmarowałam papier olejem . Wykładać łyżką zgrabne ciasteczka robiąc dołek na środku na konfiturę . Małą łyżeczką nakładać konfiturę na każde ciasteczko . Piekarnik rozgrzać na 180 st. C. na turboobiegu . Piec ciasteczka przez 13 – 14 minut na lekko złoty kolor . Z tej porcji wyszło mi 9 sztuk . Są one bardzo zdrowe , ponieważ zawierają bardzo dużo cennego magnezu w samych płatkach gryczanych . Robi się je naprawdę szybko , wystarczy 20 minut i już jest coś do kawy dla każdego .