Ciasto czekoladowe 4/4
Składniki ;
- 3 jajka L
- 150 gram miękkiego masła
- 150 gram brązowego cukru
- 150 gram mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub proszek pół na pół z sodą oczyszczoną
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 mały jogurt
- Zapach rumowy
- 100 gram mielonych orzechów laskowych
- 4 spore jabłka
- szczypta soli
Wykonanie ;
Robię to ciasto zawsze gdy się śpieszę , dlatego często nie ma ono dekoracji na wierzchu . Świetnie smakuje z lodami jak i z bitą śmietaną i gwarantuję wam , że szybko znika . Rozgrzewamy piekarnik na 180 st. C. na turboobiegu . W misce ucieramy masło z cukrem i miodem , dodajemy jajka pojedynczo oraz kakao i jogurt . Dodajemy mąkę z proszkiem . Miksujemy jeszcze 2 minutki i juz ciasto gotowe . Połowę wylać do wyłożonej papierem tortownicy , ułożyć obrane i pokrojone w plastry jabłka . Przykryć drugą częścią ciasta . Wstawić do piekarnika na 45 minut . Ciasto jest lekko wilgotne i pyszne . Można je polać czekoladą po ostygnięciu .