Ciasto czekoladowe z bananem i kokosem
Składniki ;
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 2 jajka L
- 2 szklanki mąki pszennej dobrej jakości
- 0 , 5 szklanki cukru brązowego lub jakiego używacie – u mnie stevia była
- 1 cukier waniliowy + 5 kropli araku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kakao
- pół tabliczki czekolady + 3 – 4 łyżki mleka do rozpuszczenia
- 250 ml zsiadłego mleka
- szczypta soli
- 2 banany
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie ;
Bardzo proste , szybkie ciasto , które powstało w wyniku pomyłki . Mialo być coś innego , spód francuski był już podpieczony i o zgrozo nie ma tego co się chce , więc jest pyszne czekoladowe z bananami i kokosem na francuskim spodzie . Spód zapiekam 15 minut na 180 st. C. Żeby nie spłynął przykrywam papierem do pieczenia i wstawiam na to inną foremkę , lub można wysypać grochem , ale nie mam w domu . Ciasto czekoladowe właściwie zrobiłam trzepaczką do jajek . Najpierw ubiłam jajka z cukrami , potem dodałam zsiadłe mleko , mąkę proszek do pieczenia i sodę oraz zapach araku i 2 duże łyżki kokosu . Wymieszane połączyłam z kakao i jeszcze raz wymieszać do skutku . Wylać na ciepły jeszcze blat z ciasta francuskiego , wrzucić kawałki bananów i na około 50 minut do piekarnika z turboobiegiem na 180 st. C. Czas pieczenia trzeba sprawdzać zależnie od mocy waszych piekarników , to może być + – 10 minut . Po przestudzeniu ciasta polać rozpuszczoną czekoladą w mleku i posypać wiórkami kokosowymi . Pełen sukces . Wszyscy już kochamy to ciasto .